top of page

De energierekening stijgt met € 150,-

De energiebelasting gaat in 2019 flink omhoog. Een gemiddeld gezin gaat 25% meer energiebelasting betalen, dit betekend ruim € 150,- op jaarbasis.Energiebelasting 2019

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de energiebelasting op gas en de Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgen en dat huishoudens minder korting krijgen op de energiebelasting.

Als je uit gaat van een gemiddeld energieverbruik van een koopwoning van 3.300 kWh elektra en 1.470 m3 gas (CBS cijfers). Betaalde een gemiddeld gezin in 2018 € 614,- aan energiebelasting. In 2019 zal dit bedrag stijgen met 25% naar € 766,-. Een stijging van € 152,- op jaarbasis.


Waarom gaan die belastingen omhoog?

Het gebruik van gas moet omlaag en wordt daarom hoger belast. Niet alleen omdat gas een fossiele brandstof is, maar ook vanwege de problemen in Groningen is een lagere binnenlandse vraag gewenst.

Het kabinet wil huishoudens stimuleren te investeren in energiebesparende maatregelen. Door de belasting op gas te verhogen, zou het aantrekkelijker moeten worden aanpassingen aan de woning te doen, zodat er meer energie bespaard kan worden.

De andere reden is dat de overheid duurzame energie projecten wil stimuleren met de opbrengst van de Opslag Duurzame Energie (ODE) heffing.

Hoe is de belasting opgebouwd?

Energiebelasting betaal je over gas en elektriciteit. Gas wordt door de hogere belasting drie cent duurder en komt dan uit op 29 cent per m3 , maar daar staat een lagere belasting op stroom tegenover.. Die daling van stroombelasting is 0,72 cent per kWh tot 9,7 cent.

Dit betekend dat huiseigenaren in 2019 gemiddeld € 24,- meer energiebelasting gaan betalen.

Als je zelf energie opwerkt, betaal je over het netto verbruik van je elektra energiebelasting. Het netto verbruik is de gebruikte hoeveelheid stroom minus de terug geleverde hoeveelheid stroom.


Opslag Duurzame Energie (ODE)

Sinds 2013 bestaat de Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze is ingevoerd om het gebruik van en investering in duurzame energie aan te moedigen. De ODE zal gemiddeld met €66,- (incl. BTW) stijgen.


Korting op de Energiebelasting

Aangezien iedereen energie nodig heeft, wordt gas en licht gezien als basisbehoefte. Dit is de reden dat over een deel van je energieverbruik geen belasting wordt geheven. Ieder jaar wordt de korting opnieuw vastgesteld. Voor 2019 is geldt een verlaging van € 51,-. Voor de woningbezitter is die vrijstelling dit jaar nog 308 euro, dat wordt 257 euro.

Hoe kan ik op energiekosten besparen?

De energiebelasting geldt voor iedereen en helaas heb je geen invloed op de belastingtarieven zelf, maar natuurlijk wel op je verbruik en wat je er uiteindelijk totaal aan uitgeeft.

Wat je budget ook is, je kunt altijd iets doen om energie te besparen. Je kan vandaag al beginnen!

Weet u niet waar je moet beginnen?

Wilt u als woningeigenaar aan de slag met het verduurzamen van uw woning

maar weet u niet waar u moeten beginnen?​

EPA-W adviseur
Sjaak van Balen

Als onafhankelijk gecertificeerd EPA-W adviseur, drink ik graag een kop koffie bij u aan de keukentafel en doorlopen we samen uw woning. Op deze manier is direct duidelijk welke stappen u kunt nemen om te verduurzamen en energie te besparen.


Interesse?

Neem voor een afspraak contact met mij op via info@energie-woning.nl of

bel 06 - 53125133.

bottom of page